Goed nieuws: met duurzame was- en poetsmiddelen kun je flinke impact maken! Maar hoe kies je een écht duurzaam product uit ‘t schap? Wij helpen je op weg met 5 praktische tips. 

Groene oerwoud van claims
Oeps… Daar sta je dan, in de supermarkt. Op zoek naar écht het meest duurzame was- en poetsproduct om je huis en kleding te wassen en te poetsen. Je speurt de verpakkingen af, maar jeetje.. Van die verpakkingen word je niet veel wijzer! Termen als milieuvriendelijk, ecologisch enpowered by nature, vliegen je om de oren. Wat is nou écht duurzaam en wat niet?

Geen regels
Dat je niet goed kunt ontdekken wat d’r nou precies in die producten zit, is begrijpelijk. Was en -poetsproducenten zijn namelijk niet verplicht om hun volledige ingrediëntenlijst op de verpakking te zetten. Gek hè? Vinden wij wel… Daarom staat bij Seepje gewoon alles op de verpakking in gewone-mensen-taal! Én stimuleren we anderen hetzelfde te doen. Da’s wel zo duidelijk toch?

Volg deze 5 tips om écht duurzame was- en poetsproducten op te speuren!

1. Check de keurmerken

Veel verpakkingen staan er vol mee: keurmerken. Fijn! Want die zijn er om jou te helpen bij het maken van een duurzame keuze. Tenminste, da’s de bedoeling… Helaas brengen ze je vaak juist in de war. Er zitten namelijk ook niet-officiële of zelf-gefabriceerde keurmerken tussen. Deze zijn niet beoordeeld door een onafhankelijke instantie. Duurzame was- en poetsmiddelen gebruiken drie grote officiële keurmerken: Ecocert, EU Ecolabel en Nordic Swan Ecolabel. Staat één van de drie op de verpakking? Dan weet je dat ‘t product aan duurzame standaarden voldoet.

 
Wil je checken of ‘n keurmerk officieel erkend is of zelf bedacht? Ga dan naar De Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

 

2. Eén groen ingrediënt is mogelijk verdacht

Joehoe! Er worden steeds vaker natuurlijke ingrediënten in was- en poetsmiddelen gebruikt. Maar let op… Staat er maar één ingrediënt groots uitgelicht op een verpakking? Zoals ‘Met natuurlijke geur’ (terwijl parfum vaak maar 0,3%-0,5% van het recept bevat). Dan is er een kans dat dat ook het énige natuurlijke is aan het hele product. Je denkt dan dat je een 100% natuurlijk was- of poetsmiddel in handen hebt, maar dat is vaak niet zo!


Wees alert en kijk of je nog andere claims of officiële keurmerken kunt vinden die iets zeggen over de natuurlijkheid van het gehele product. Zo niet, pak de telefoon op of tik een mail! Door ‘t merk vragen te stellen, maak je ze bewust van de onduidelijkheden op de verpakking.

 

3. Let op de sterretjes*

Aha, de asterisk (of sterretje), wie kent ‘m niet! Je ziet ‘m vaak op verpakkingen, maar neem hiervoor wel je loep mee… Soms is de uitleg bijna niet terug te vinden. Neem de veelvoorkomende claim: ‘gemaakt van gerecycled plastic*’. Vaak kom je na lang zoeken een percentage tegen, en blijkt de verpakking maar voor een deel gerecycled te zijn. Wist je trouwens dat een verpakking gemaakt van gerecycled plastic, niet altijd recyclebaar is? Lees er hier meer over.


Kortom, check altijd goed of er een sterretje op staat en wat de uitleg daarbij is. Een sterretje betekent vaak ‘n addertje onder het gras…

 

4. Kijk uit voor microplastics

Wist je dat er in veel was- en poetsmiddelen microplastics te vinden zijn? Ze worden toegevoegd om de waskracht te verbeteren of een grijze waas te voorkomen. Deze microplastics belanden in ‘t milieu en uiteindelijk zelfs in onze voedselketen. Enne, is dat wel echt nodig? Seepje vindt van niet! We gebruiken tal van natuurlijke ingrediënten om de waskracht te bevorderen en belasten het milieu zo min mogelijk. Lees meer over microplastics in de Duurzaam Schoon Bibliotheek.


Wil jij weten welke ingrediënten microplastics bevatten? Check de rode lijst van de Plastic Soup Foundation en kijk op de site van ‘t product voor de volledige lijst van ingrediënten.

 

5. Hoe groen is het merk verder?

Twijfel jij of ‘n bedrijf echt duurzaam is, of lekker aan ‘t greenwashen is? Dan kan het ook helpen om ‘ns op onderzoek uit te gaan. Gaat het duurzaamheidsbeleid van het merk verder dan alleen roepen dat ‘t  product duurzaam is? Willen ze echt ‘t beste voor de wereld? Dan is het product vast ook duurzaam verpakt en zetten ze zich in voor sociale projecten en dierenwelzijn.


Zie je een product met het keurmerk Certified B Corporation? Dat is een goed teken! Bedrijven krijgen dit keurmerk alleen wanneer je voldoet aan hoge standaarden op het gebied van transparantie, duurzaamheid en ethiek. Niet alleen Seepje, maar ook merken zoals Tony’s Chocolonely, Patagonia en Dopper hebben zo’n certificaat. Tof hè?!

Wil jij meer weten over groene claims en hoe Seepje daarmee omgaat? Ontdek de Duurzaam Schoon Bibliotheek waarin we groene termen de oren wassen.

 

Duurzaam wassen en poetsen, waarom eigenlijk?

Met natuurlijke was- en poetsmiddelen maak je meer impact dan je denkt! Wist je bijvoorbeeld dat er onnodig veel aardolie in de meeste wasmiddelen zit? Zo’n 5-10%, schatten wij in. Genoeg om per wasje een plastic tasje van te maken! En dat is helemaal niet nodig. Onze natuurlijke Seepjes wassen en poetsen net zo goed! Door samen natuurlijk te wassen met Seepje hebben we in 2021 maar liefst 27 miljoen plastic tasjes aan aardolie bespaard! Meer van dit soort cijfers vind je in ‘t Bonte Jaarverslag.

Terug naar blog