We zijn minder natuurlijk dan we dachten

 

Wat er in je zeep zit heeft grote impact op jou en je wereld. Sommige ingrediënten zijn namelijk gebaseerd op bijvoorbeeld aardgas of aardolie. Ja, echt waar; er zit aardolie in je zeep! Vaak is het zelfs onnodig. Zeep met fossiele troep, zoals synthetische geur- en kleurstoffen of microplastics, noemen wij vieze zeep. Dit draagt bij aan het klimaatprobleem.

Bij Seepje vinden we de natuurlijke herkomst van onze producten superbelangrijk. We laten dit daarom al jaren controleren door Ecocert; een certificeringsorganisatie die inspecties uitvoert op de natuurlijke oorsprong van producten. Want wat we claimen moet waar en goed onderbouwd zijn. Wel zo eerlijk en transparant. Het percentage natuurlijke ingrediënten zetten we daarom bij alle Seepjes op de voorkant, zodat jij makkelijk een bewuste keuze kunt maken.

Nu blijkt helaas dat twee van onze ingrediënten die eerder door ons en Ecocert als volledig natuurlijk werden bestempeld, toch niet volledig van natuurlijke oorsprong zijn. En dit heeft effect op veel van onze Seepjes. Daardoor is bijvoorbeeld onze handzeep nu niet 100% natuurlijk meer, maar 99,3%. En ons wasmiddel Universeel daalt van 99,8% naar 99,0% natuurlijke oorsprong.

Even op een rijtje alle Seepjes met het aangepaste percentage:

Product Geurvariant Oud percentage Nieuw percentage
Afwasmiddel Tintelfrisse Limoen geur 100% 98,6%
Afwasmiddel Versgeperste Sinaasappel geur 100% 98,6%
Afwasmiddel Spetterende Eucalyptus geur 100% 98,6%
Vaste afwasseep Tintelfrisse Limoen geur 100% 99,7%
Wasverzachter Pioenroos en Cederhout 100% 97,5%
Wasverzachter Sandelhout en Perzik 100% 97,5%
Handzeep Lavendel met Tonka 100% 99,3%
Handzeep Eucalyptus en Rozemarijn 100% 99,2%
Handzeep Versgeperste Sinaasappel 100% 99,2%
Handzeep Eikenmos en Basilicum 100% 99,3%
Wasmiddel Universeel 99,8% 99,0%
Wasmiddel Kleur 99,8% 98,9%
Wasmiddel Wol & Fijn 99,9% 99,1%

 

Goed om te weten, de Seepjes zelf zijn dus niet veranderd, maar de beoordeling van onze ingrediënten wel. Op zich vinden we dat goed, want hoe strenger hoe beter. Met deze nieuwe informatie kunnen we onze zeep namelijk nóg schoner maken.

 

“Samen zijn we op weg naar een zeepwereld zonder onnodige fossiele troep”

 

Om welke ingrediënten gaat het precies?

Het komt erop neer dat er vanuit Ecocert nu nog strenger gekeken wordt naar de natuurlijkheid van ingrediënten. Twee ingrediënten werden als volledig natuurlijk bestempeld omdat het hoofdbestandsdeel dat is, maar er blijkt ook een deel van petrochemische oorsprong te zijn. Aangezien dit bij de ingrediënten waar het nu om gaat om een kleine hoeveelheid ging, namen ze dit eerder nog niet mee in hun berekening en beoordeling. Maar dat is vanaf nu wel het geval. Het gaat om de volgende ingrediënten:
  • Cocamidopropyl Betaine. Dit is een reinigend ingrediënt in ons wasmiddel, afwasmiddel, handzeep, shampoo en shower gel. De basis hiervan is gemaakt van RSPO gecertificeerde kokos- of palmpitolie, afhankelijk van de variant. Hiervan is laurinezuur het hoofdbestanddeel. Dit laurinezuur reageert met dimethylaminopropylamine (DMAPA) en die is niet van natuurlijke, maar van petrochemische oorsprong.
  • Dipalmitoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate. Dit is het verzachtende ingrediënt in onze wasverzachters, wat vaak gemaakt wordt van dierlijk vet. Wij maken dit echter uit palmitinezuur, wat gewonnen wordt uit RSPO gecertificeerde palmkernolie. Dit reageert vervolgens met triethanolamine, wat van petrochemische oorsprong is.

En nu?

Nu zeggen we sorry. Maar we blijven voor jou op zoek naar de beste natuurlijke ingrediënten. Op naar een schone zeepwereld! Was jij met ons mee?
Het kan zijn dat je nog een product in de winkel tegenkomt met het verouderde percentage natuurlijke ingrediënten op de verpakking. Alles is inmiddels aangepast, maar ’t kan even duren voordat je dit op alle producten in de winkel terugziet.

 

Terug naar blog