Wist je dat reguliere verzorgingsproducten en wasmiddelen vaak vol zitten met microplastics? Het klinkt ongelofelijk, maar het is helaas waar. Gelukkig is er volop keuze om voor schone zeep zonder microplastics te kiezen.

Al onze Seepje producten waren altijd al vrij van microplastics, maar nu is het écht officieel bepaald door de Plastic Soup Foundation! We hebben namelijk voor al onze zeepproducten (yes, écht allemaal) het Zero Plastic Inside certificaat ontvangen en daar zijn we ontzettend trots op. Met het Zero Plastic Inside keurmerk weet je zeker dat je met een microplastic vrij product te maken hebt. Whoohoo!

Waarom zou je kiezen voor zeep zonder microplastics?

Wist je dat microplastics niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor jouw gezondheid? Zo werd onlangs voor het eerst aangetoond dat microplastics in menselijk bloed aanwezig zijn. Lekker dan.  Elk jaar komt er 4200 ton aan toegevoegde microplastics in het milieu terecht, schat de ECHA. Dat is het Europees Agentschap voor chemische stoffen (bron). Dat gaat dus niet om plastic flesjes die op straat worden gegooid of autobanden die slijten, maar microplastics die worden toegevoegd aan producten zoals tandpasta, douchegel, handzepen en wasmiddelen.

Wist je bijvoorbeeld dat aan 60% van de handzepen microplastics worden toegevoegd?! (bron: Beat the Microbead). Ze worden aan handzepen toegevoegd voor ‘n zacht handgevoel. Maar dit is onnodig als je weet dat er genoeg handzepen zijn voor zachte en schone handen die geen microplastics bevatten. Zoals alle handzepen van Seepje. Meer weten over onze natuurlijke handzepen? Bekijk onze handzepen.

Seepje ontvangt Zero Plastic Inside certificaat voor 100% microplasticvrije producten

Alleen 100% microplasticvrije merken kunnen het Zero Plastic Inside Logo van de Plastic Soup Foundation ontvangen. Om dit keurmerk te bemachtigen, checkt de Plastic Soup Foundation grondig alle ingrediënten per product. Op basis van een grote database bestaande uit verschillende soorten microkorrels en vloeibare microplastics en hun jarenlange kennis, checken zij of de producten volledig vrij zijn van toegevoegde plastics.

Sinds 2012 voert de Plastic Soup Foundation campagne hiervoor. Ze sporen producenten aan om (micro)plastics uit hun producten te halen en roepen jullie op om geen producten met microplastics meer te gebruiken. (Bron: Plastic Soup Foundation).

Seepje komt in actie tegen microplastics in producten

Seepje heeft schoon genoeg van microplastics en vindt het ongelofelijk dat merken (nog steeds) microplastics mogen toevoegen aan hun producten. Terwijl dat helemaal niet nodig is! Er zijn genoeg alternatieven, die jouw wasjes en handen net zo schoon maken. Op dit moment wordt er gewerkt aan Europese wetgeving voor het verbieden van opzettelijk toegevoegde microplastics. En da’s fantastisch nieuws! Alleen mag die wetgeving er wat ons betreft sneller doorheen komen én mag er wat strenger opgetreden worden. Daarom zet Seepje zich actief in voor een strenger verbod op microplastics in Europa.

Als de voorgestelde wetgeving van microplastics wordt aangenomen, geeft dat de industrie nog volop mogelijkheden om ze te blijven gebruiken. In het wetsvoorstel zijn bijvoorbeeld in water oplosbare plastics uitgezonderd, zoals de flinterdunne laagjes plastic die vaak om vaatwastabletten en waspods zitten. Ook wel polyvinylalcohol genoemd. Bovendien kan de microplastic vervuiling nog lang doorgaan, want bedrijven krijgen in sommige gevallen tot twaalf jaar (echt waar!) de tijd om hun producten aan te passen.. Da’s wat ons betreft een no go.

Samen met een aantal andere microplasticvrije merken zoals Naïf en Weleda heeft Seepje een open brief geschreven aan de Europese Commissie waarin we oproepen tot een sneller én strenger verbod op toegevoegde microplastics.

Kom zelf in actie tegen microplastics in cosmetica

Daarnaast is er een petitie in het leven geroepen zodat we met z’n allen een vuist kunnen maken tegen toegevoegde microplastics in cosmetica! Onderteken ook de petitie en vraag de Europese Commissie het gebruik van microplastics in persoonlijke verzorging zo snel mogelijk te verbieden.

Doe mee en teken de petitie hier.

Zo weet je zeker dat er geen microplastics in jouw producten zitten

Als je kiest voor producten met het Zero Plastic Inside certificaat, weet je zeker dat jouw favoriete groene handzeep, afwasmiddel, shampoo, tandpasta én wasmiddelen helemaal vrij van microplastics zijn. Een schone microplasticvrije toekomst heb je zelf in de hand met Seepje!

 

 

Terug naar blog