1. Soort zoekt soort

Het sorteren van het wasgoed is hoe dan ook de eerste stap. Hierbij let je op het volgende:

Wassymbolen

Op het wasetiket staat informatie over hoe je het kledingstuk in kwestie het beste kan behandelen om het zo mooi mogelijk te houden. Er staan vier iconen op, en ‘t eerste icoon gaat over wassen!

Jammer deze stof kan niet gewassen worden.

Stroop die mouwen maar op, het is tijd voor een handwasje.

Was op de normale stand tot een temperatuur van 40 graden.

Was op het programma voor de fijne was tot een temperatuur van 30 graden.

 

Kleur

De witte en de bonte (gekleurde en donkere) was moeten apart gewassen worden. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de kleuren overlopen. Daarnaast beschikken de verschillende soorten wasmiddel over andere eigenschappen. Zo is ons wasmiddel Universeel voor alles-goed-wasjes en wasmiddel Kleur voor…. Je raadt het al: de bonte-boel-wasjes! Om het sorteren wat soepeler te laten verlopen, zou je kunnen kiezen voor twee wasmanden.
 

Tip: Geshopt? Vaak moet dit de eerste (paar) keer apart worden gewassen. Nieuw textiel laat de eerste wasjes vaak meer kleurstof los.

 

Temperatuur

Het getal dat in ‘t icoon staat, geeft de aanbevolen watertemperatuur aan. Handdoeken, vaatdoeken en beddengoed kun je het beste wassen op 60 graden bijvoorbeeld, terwijl de meeste kleding op 30 of 40 graden gewassen wordt. Op een zo laag mogelijke temperatuur wassen is beter voor het milieu! Met Seepje wordt je was zélfs schoon op 20 graden!

Materiaal

Van welke stof is het gemaakt? Dat bepaalt het geschikte wasprogramma. Wol bijvoorbeeld, is een delicate stof die extra aandacht en liefde vereist. Daarom hebben we ook Seepje wasmiddel Wol & Fijn ontwikkeld, met ‘Vrolijke Lotus’ geur! Dit 99,9% natuurlijke wol- en fijn wasmiddel van Seepje is speciaal ontwikkeld voor het reinigen en verzorgen van delicate stoffen, zoals wol en zijde. Zo blijven vormen en kleuren langer mooi!

 

Tip: Het is een goed idee om ritsen te sluiten en zakken te controleren. Deze kunnen schade aanrichten aan het wasgoed of de trommel. Draai shirts met opdruk en spijkerbroeken binnenstebuiten voor het wassen.

 

 

2. Wasmiddel doseren

Nadat je de trommel goed vol met wasgoed hebt gestopt is het tijd om ‘t wasmiddel toe te voegen… Probeer hierbij overdoseren te voorkomen! Het is niet goed voor de kleding en het wasgoed, jouw portemonnee én het milieu. Voor een standaard wasje met Seepje vloeibaar, bijvoorbeeld, heb je 44 milliliter wasmiddel nodig.

Trouwens, waar moet dat goedje nou in? De wasmiddellade beschikt doorgaans over drie compartimenten, allen met een eigen markering. Die met twee streepjes is voor de hoofdwas, deze moeten we hebben! Voor extra zachtheid en kleding die langer meegaat voeg je onze wasverzachter toe!


3. Zapp naar het juiste wasprogramma, en draaien maar!

Op basis van wat je in de trommel hebt, bepaal je het programma. Het aantal beschikbare wasprogramma’s verschilt per wasmachine. Het belangrijkste programma is de hoofdwas, en hierin wordt vaak onderscheid gemaakt op materiaal; katoen, synthetisch of fijne was zoals wol en de anti-kreukoptie. Heeft jouw wasmachine een eco-stand? Gebruik ‘m! Het eco-programma heeft een iets lagere temperatuur dan de temperatuur die is ingesteld, daarom is de duur langer. Toch is wassen op 40 of 60 graden met eco-stand veel zuiniger.

Staat ‘ie aan? Wat goed! Tijd om lekker te ontspannen.

4. Bijna klaar…

Piep piep! Haal het schone wasgoed zo snel mogelijk uit de trommel, dan komt die geur optimaal tot z’n recht… Wat is jouw favoriet? Universeel met ‘Sprankelende Jasmijn’-geur , Kleur met ‘Magische Magnolia’ of Wol & Fijn met ‘Vrolijke Lotus’-geur?

Zo, weer wat geleerd! Je mag jezelf bij deze officieel tot de club van Seepje waskampioenen rekenen. Nog meer was- en poetsplezier? Schrijf je in voor ons maandelijkse nieuwsbrief. Is jouw vraag over wassen met Seepje nog niet beantwoord? Kijk ‘ns tussen onze Veelgestelde vragen, of neem contact op!

Terug naar blog