Wat is dat nou voor vraag? Nou, een hele belangrijke. Want ook jouw wasje kan bijdragen aan het glyfosaatprobleem. Dat maakte wetenschappelijk onderzoek vorige week aannemelijk.
Glyfosaat inderdaad!
Glyfosaat is een chemische stof die in de jaren ‘70 op de markt werd gebracht als werkzame stof in veel pesticiden en onkruidverdelgers. Gebruik van glyfosaat door particulieren is al verboden, maar nog niet voor bedrijven. Best gek, het is namelijk giftig!
Hartstikke slecht voor gezondheid van mens en milieu! Het wordt in wetenschappelijk onderzoek in verband gebracht met ernstige ziektes en aandoeningen. Ook blijkt glyfosaat in het milieu (bodem, grondwater, rivieren, meren) een negatieve impact te hebben op ecosystemen. Planten en dieren die ermee in contact komen zouden kunnen sterven, of het kan de voortplanting negatief beïnvloeden.
Echt troep dus, maar wat is dan de link met wasmiddel?
Het begint bij fosfonaten, een fossiel ingrediënt dat helaas in veel reguliere wasmiddelen zit om je water te ontharden. Na jouw wasje gaan die fosfonaten via het riool naar de waterzuiveringsinstallatie. Onbedoeld worden de fosfonaten omgezet in de gifstof glyfosaat en de aanverwante stof AMPA. Dit komt vervolgens in onze rivieren en milieu terecht. En dat alles terwijl het totaal onnodig is voor een schone was.
Wacht even… we spoelen fossiele troep onze natuur in terwijl het onnodig is?
Klopt ja. Waterontharders zijn harstikke belangrijk voor effectief wasmiddel, maar er zijn genoeg natuurlijke alternatieven die niet omgezet kunnen worden in glyfosaat en goed werken.
Wij gebruiken bijvoorbeeld al jaren sodium citraat in onze Seepje wasmiddelen. Dit wordt gemaakt door het fermenteren van suiker (o.a. uit suikerbiet en mais), is van 100% natuurlijke oorsprong en goed biologisch afbreekbaar.
Minder onnodige fossiele troep, meer natuurlijke oorsprong.
Eerlijk is eerlijk, dit verband is pas recent aan het licht gekomen en het gebruik van Fosfonaten is toegestaan volgens de Europese wetgeving. Het is een goedkoop en effectief ingrediënt, dus voor merken die niet zijn gefocust op duurzaamheid handig om te gebruiken. Vandaar dat het in zoveel producten zit: meer dan 80% van de verkochte wasmiddelen in supermarken afgelopen jaar bevatte fosfonaten!
Denk aan bijvoorbeeld wasjes met wasmiddel van wasgiganten als Ariel, Robijn, Neutral, Fleuril of Witte Reus.
Van fouten moeten we leren en de oplossing is natuurlijk simpel. Dus, wasgiganten, laat zien waar je voor staat. Maak al het wasmiddel vrij van fosfonaat!
En in de tussentijd? Check je fles!
Tot alle merken een stapje in de duurzame richting hebben gezet kan je zelf kiezen voor wasmiddel zonder fosfonaten. Je kunt makkelijk ontdekken of ze in jouw wasmiddel zitten. Op de ingrediëntenlijst op de verpakking staan namelijk Fosfonaten vermeld als deze erin zitten, dit is wettelijk verplicht.